tisdag 24 april 2012

Pulsklockan avslöjar om du har ett virus i kroppen

Sprang hem från jobbet idag. Trodde att jag hade lagt förkylningen bakom mig. Men det kände jag ganska snabbt var lite väl optimistiskt. Tunga ben, flåsigt flås, slitigt. Men det var pulsklockan som verkligen visade sanningen.

För sure att jag tappat en hel del kondis under vinterns kamp mot löparknäet Knut, men inte ska sju-åtta kilometer slöjoggande längs stadsgator ge en snittpuls på 162. Det är tio slag högre än precis samma sträcka, på precis samma tid, för precis en vecka sen. Benen känns tunga ibland och lätta ibland, det kan va svårt att avgöra om det bara är inbillning. Men pulsen visar ganska svart på vitt om du är dåligt återhämtad, inte har sovit tillräckligt eller - som jag - fortfarande har ett virus i kroppen. Så det är inte dumt alls att skaffa en känsla för hur hög pulsen borde va vid ett visst tempo och sträcka.

6 kommentarer:

 1. Pulsklocka verkar vara the shit.

  Det här får mig nästan att införskaffa en, kul med leksaker, men troligen är jag för snål och forsätter med fingret.

  SvaraRadera
 2. Halloj! Jo det funkar ju faktiskt att ta pulsen manuellt också - men numbera behöver inte pulsklockor va helt otroligt dyra. Har du en Iphone eller Ipod tror jag du kan köpa till pulsmätare för några hundra, de billigaste löparklockorna med puls tror jag går loss på en tusenlapp nånting. Tror jag - själv gick jag bananas och köpte det dyraste jag kunde hitta... :)

  SvaraRadera
 3. Pulsklockan avslöjar allt. Helt rätt! Om du har minsta virus, sovit för dåligt eller har för lite vätska i kroppen - det syns!

  Jag har en Garmin 610. Den är grymt bra.

  Jag springer 3-4 ggr i veckan och har en maxpuls av 197. Så länge jag är frisk och springer normal når jag aldrig över 180 i puls, men har jag minsta problem såsom virus, dålig sömn etc så sticker värdena upp direkt.

  Jag sprang en halvmara nyligen och fasn att jag kunde ligga på 165-172 under hela loppet som är 85% av max i medel. SÅ jag tränar mestadels inom intervallet 80-90% av max.

  Nu håller jag på att arbeta upp distans. Jag vill verkligen klara Marathon nästa år och jag måste börja lära mig äta GEL och dricka under träningsloppen.

  På de lopp jag kör halv-mara träning brukar jag synka så att jag springer en mil och har en vatten flaska utlagd där. Har även provat med vatten bälte, men tycker det är rätt obekvämt.

  Hälsningar
  Kelly

  SvaraRadera
 4. Hej Kelly. Roligt med mara-planerna och att höra om din träning! Själv har jag inte mätt min maxpuls än, är sugen på att göra det nån dag, förhoppningsvis de närmsta månaderna.

  SvaraRadera
 5. Angående dödsfallen som turligt nog är väldigt få inom löpning så har jag hört att det är superfarligt att springa när man har ont i halsen, det kan tydligen gå ner i hjärtat direkt och kan ge hjärtmuskelinflammation. Men med "virus" som jag talade om ovan så menar jag att man kanske är lite seg efter en förkylning, men man är helt frisk "per definition". Jag vågar inte träna med minsta lilla förskylning alls. Då struntar jag hellre i det. Jag är 49 år så därför är min maxpuls lägre, men ändå högre än vad de matematiska formlerna säger. Den går ner ca 1 slag per år sägs det. För tio-femton år sedan var jag nog runt 210.

  SvaraRadera
 6. Låter som en klok inställning, det är inte värt att ligga på gränsen.

  SvaraRadera