tisdag 3 januari 2012

Jag kom på hur jag ska andas!

Heureka - jag har kommit på hur jag ska bli av med andnöden när jag crawlar! Tror jag i alla fall...

Tydligen ska crawl vara det lättaste simsättet att lära sig. Minst krånglig koordination. Det sägs så, i alla fall.

Men även om det skulle vara sant så finns det en försvårande omständighet: andningen. Huvudet är ju under ytan hela tiden förutom en kort stund vart tredje armtag. Så om du försöker ta det riktigt lugnt för att fokusera på en liten del av den här så kallat enkla tekniken leder det till att du får vänta längre på nästa andetag.

Jag simmar omkring med konstant andnöd. Åtminstone tills nu! Efter femton-tjugo varv nu på morgonen testade jag att börja andas ut bara en aning tidigare - när bakre handen närmar sig vattenytan istället för när den börjar skära genom vattnet.

Heureka - plötsligt simmade jag sex längder i rad utan andnöd. Bestämde mig för att sluta på topp, så sen klättrade jag upp ur bassängen. En knapp timme blev det - fantastisk start på första arbetsdagen efter semestern.


Springjonas med handpaddlar och simglasögon.

Från Springjonas i farten

4 kommentarer:

 1. Gammal simtävlare som jag är.. så kunde jag inte låta bli att läsa ditt inlägg med inlevelse.
  Jag såg framför mig hur jag for genom vattnet, och försökte se framför mig när jag andades...
  Det verkar som du kommit på knepet för dig.
  Men jag är rätt övertygad om att du snart inte kommer att vara anfådd. Snart har du fått in tekniken och konditionen så pass att du bara behöver andas på var 15:onde armtag :-)
  Lycka till nu!

  SvaraRadera
 2. Kul! For genom vattnet vette katten om det vore rätt beskrivning av mig - även när jag simmar med handpaddlar blir jag omsimmad av bröstsimmande motionärer :)

  Men kul att höra från nån med erfarenhet att det liksom ger sig med tiden. Det ger mig hopp!

  SvaraRadera
 3. och ett förslag till nästa siminvestering: simbyxor!

  det är mycket roligare att simma i den än i bromsande fladdershorts. man behöver inte göra sig till åtlöje läskiga små speedos. Det finns snygga med längre ben som ser ut som vilka cykelbyxor/löpartights som helst.

  SvaraRadera
 4. Ännu ett väldigt bra tips, David - det ska jag nog göra. Har faktiskt ett par tajta med långa ben i Frankrike, tänkte inte på att ta med dem upp.

  (och med tanke på hur vettig man ser ut med paddlar på händerna, hörlurar runt nacken och en dolme i skrevet så är jag inte direkt rädd för min image :)

  SvaraRadera