måndag 28 november 2011

Lite latare simmare = mycket bättre simmare

Var på den tredje lektionen i min nybörjarkurs i crawl igår, ännu ett viktigt steg mot Ö till ö i september. Och lektionen var ett riktigt genombrott, framförallt för att jag lärde mig två saker som vips, plötsligt gjorde att luften räcker hela vägen:

Använd benen mindre. Det hade jag redan fått som tips här på bloggen, men nu testade vi en övning med en liten flytmojäng man håller mellan låren så att benen flyter av sig själva och man inte kan sparka nåt. Wow - helt plötsligt pallade jag en hel längd utan problem.

Sluta vrida med kroppen så mycket för att förstärka armtagen. Det var min lärare Marcos nya assisterande instruktör som gav mig rådet. Jag liksom sträckte ut hela kroppen i varje armtag (tänk dig att du gör allt du kan för att nå taket, ståendes på ett ben med motsatta armen maximalt utsträckt), medan han sa åt mig att bara sträcka fram armen, knappt ens sträcka ut axeln (tänk dig att du står kvar med benen i marken och bara sträcker upp en arm för att begära ordet). Dubbel-wow - helt plötsligt var jag inte ens andfådd när jag hade simmat den där hela längden.

Det är häftigt det där med simning. Att såna teknikdetaljer kan vara helt, totalt avgörande - det känns inte som om jag sänker energinivån men plötsligt, nästan magiskt, räcker syret och energin hela vägen.

I slutet av lektionen var jag helt utpumpad, ganska nedkyld och så trött i axlarna att jag hade svårt att sträcka fram armarna framför huvudet. Men då hade jag nog tagit mig en dryg kilometer i olika övningar, en tiondel av sträckan i höstens Ö till ö.

2 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat!! Och det största mysteriet inom simning är vem som kom på att döpa den där flytmojängen till dolme. :)

    SvaraRadera
  2. Haha, ja lite läskigt, måste jag säga. Tränaren sa att det var på grund av platsen man ska knipa fast den, vilket bara gjorde det hela ännu läskigare... :)

    SvaraRadera