måndag 14 november 2011

Domen: Knut är ett löparknä

På väg hemåt från naprapat Mikael på Access Rehab. Svettningarna från kroppens försvarsreflexer har lagt sig. Det gjorde ont som katten. Tydligen har jag en rumpa av stål, men på det dåliga sättet.

Och Knut, mitt högerknä, är ett löparknä. Vilket lite ironiskt innebär att han helst inte vill hänga med ut och springa.

Löparknäet, alltså att det gör ont i Knut när jag springer, beror egentligen inte på att nåt är fel på knäet. Nej det går en lång sena från utsidan av knäet upp till höften, där den fäster i en liten pluttmuskel som i sin tur hänger ihop med den stora rumpmuskeln. Som är ungefär lika avslappnad som en Teaparty-politiker på gayklubb.

Alltså är Knut ett löparknä, men det är inte hans fel, utan beror på att jag har en sjukt fast rumpa. Och det ska jag göra nåt åt.

Mikael ska skicka ett litet program med träningsövningar för att få pli på problemet. Några har jag redan fått:
- Plankan, rak och sned, för att få bålstabilitet
- Utfallssteg för att få knästabilitet
- Återbesök med massage och akupunktur, för att slappna av i rumpan
- Rulla på sidan av låret på en stor, mjuk cylinder (tänk jättekavel i skumplast) för att stimulera senan
- Fotövningar för att bygga upp muskler i mina plattfötter

Den fina nyheten är att jag faktiskt får springa. Den dåliga är att det är dumt att springa om det gör ont (det är ju inte speciellt kul, heller). Och det gör det ju i alla fall efter ett tag. Så planen för träningen får nog bli nåt helt annat än att satsa på galenlånga långpass. Jag får återkomma med det.

PS. Jag grät inte, men jag sprattlade och svor som en borstbindande liten flicka. DS.


Från Springjonas i farten

2 kommentarer:

  1. Hej, jag har haft löparknä till o från, stretchat, legat o rullat på en brödkavel osv. Men nu senast hittade jag en övning i en blog vilken gjorde att alla problem var borta på under en vecka(sprang 8 mil den veckan utan smärta). Bloggen heter swedishtrailrunning, www.trailrunning.se? sök i arkivet. Kanske inte funkar på alla men väl värt ett försök.
    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, Patrik! Har testat i två dagar, hoppas verkligen att det ska lösa biffen. Tack!!!

    SvaraRadera