söndag 20 november 2011

En kilometer andnöd och knarkröda ögon

Åkte till Högdalens badhus med L och simmade. Körde en hel kilometer och tekniken kändes riktigt bra.

I alla fall med tanke på att jag bara har två nybörjarlektioner under bältet. Jag får fortfarande andnöd och syrebrist innan jag når andra änden av 25-metersbassängen. Jag måste fråga Marco, min simlärare, nästa söndag om det bara är för att jag är ny eller om jag gör något knasigt. Kanske helt enkelt för att jag är för långsam, så mina tre armtag mellan andningarna tar för lång tid. Det problemet får man ju inte om man springer långsamt.

Jag har fortfarande inga simglasögon och L glömde sina hemma, så utöver syrebrist vevade jag omkring halvblind med allt rödare ögon. L:s blev så blodröda att det nästan såg lite läskigt ut.
Men vi fick ihop en hel kilometer till slut, med många pauser och lite inslag av bröst- eller ryggsim för att få ner pulsen och upp syresättningen. Nu känns kroppen utmattad på ett sånt där skönt sätt som den bara gör efter simning.

Från Springjonas i farten

6 kommentarer:

 1. Fixa 1000 meter efter blott två lektioner är ändå riktigt vasst tycker jag. Bra jobbat! Man brukar bli mindre andfådd när man får in vanan och därmed både kan simma och andas lite mer avslappnat. En sak att fundera över är dock bensparkarna - de skiljer sig rätt mycket åt i både frekvens och kraft vid längre distanser jämför med korta. Sparkar man på hej vilt blir man ofrånkomligt aptrött och jätteandfådd. Lyckas man sparka en eller max två gånger per armtag är det lättare hålla hyfsat låg puls. Kämpa på, verkar ju gå kanon för dig!

  SvaraRadera
 2. Simglasögon är en billig investering!

  /ingrid

  SvaraRadera
 3. Håller med Malin här! Benen kräver mycket syre, så använd dem för att hålla balansen i första hand. Det ger sig med lite mer träning. Men simglasögon är ett måste!

  SvaraRadera
 4. Tack allihop - en självklar huvudmisstänkt nu när ni säger det! Jag sparkar nog alldeles för mycket, löpare som jag är. Ska lägga av med det!

  (och simglasögon nu inköpta)

  SvaraRadera
 5. Hej, jag är i samma sits som du då jag försöker lära mig frisim. Det som blev nyckeln för mig med andningen var att fokusera på att andas ut. Jag höll andan först vilket gjorde att mycket gammal luft var kvar i lungorna och gjorde mig oerhört andfådd. När jag fick till ett bra, konstant utblås mellan inandningarna föll mycket på plats. Simma på!

  SvaraRadera
 6. Ah fint tips, Erik, jag har funderat på att tänka så men inte testat än. Det blir nästa lektion!

  SvaraRadera