söndag 23 oktober 2011

Den Stora Utmaningen 2012: tre Vansbrosim och två Lidingölopp i sträck

Snyggt alla ni som gissade på Ö till ö! Ni hade rätt - den 3 september 2012 ska jag och Jon springa och simma oss igenom Stockholms skärgård, från Seglarhotellet i Sandhamn till Utö Värdshus på Utö. Fem och en halv mils löpning, varav mycket går över berghällar och genom skog, och en mils simning i öppet hav. Totalt ungefär tjugo öar, allting i ett sträck utan att klockan stannar. Eller: tre Vansbrosim och två Lidingölopp i rad :)

Min främsta utmaning (av många): jag måste lära mig crawla :)
Jonas och min mejlkonversation gick typ såhär:
 • Jon: Projekt? http://www.otillo.se/index2.html
 • Jag: Definitivt! Har läst en del om det. Kallas sveriges tuffaste lopp tillsammans m Järnmannen, jag tror att ö till ö vinner där. Behöver nog slipa rätt mkt på simningen först, bara...
 • Jon: Jag är grymt på! Verkar roligare än att bara springa.
 • Jag: Hmm... Asså jag gillar utmaningar o jag är mer sugen på äventyrslopp - men tio kilometer simning i öppet hav, förutsatt att man simmar rakt, är rätt mastigt när mitt första steg är att ta en kurs för att lära mig crawla. Får fundera lite...
 • Jon nästa kväll: Jag kan inte sluta tänka på det där loppet, det såg jävligt roligt ut. I och ur vattnet 38 gånger, sätt igång med simträningen nu. Det bra är ju att vi kan vila benen när vi simmar och vice versa när vi springer, vi kommer ju att kunna vara hur fräscha som helst.
 • Jag: Vafan vi gör det! Bara de inte flyttar datumet till helgen jag gifter mig.
 • Jag igen: Måndag 3 september 2012 smäller det, datumet är spikat! 11 månader kvar :)
Frågorna Varför verkar just Ö till ö så himla kul? och Varför verkar just Ö till ö så galet tufft? är ju egentligen ungefär samma sak. Svaren är många och bubblar omkring i mig just nu:
 • Det är sjuuukt långt. Fem och en halv mils löpning är en dryg mil längre än jag nånsin sprungit och nästan dubbelt så långt som Lidingöloppet, det närmsta jag kommer i terrängväg. Och en mils simning, tre Vansbrosimningar i samma lopp, som fyrahundra längder i en badhusbassäng.
 • Simningen är faktiskt ännu galnare än bara längden. Det finns inte tid att byta om mellan löpning och simning, så vi får simma i springskor (och springa i blöta skor, såklart). Vi simmar i öppet vatten - i år var vågorna en meter höga. Vi måste hålla ordning på riktningen så att vi simmar rakt, trots vind, vågor och strömmar. Vattnet är kallt, så många deltagare blir nedkylda.
 • Jag kan inte simma. Alltså, jag kan ta mig från punkt A till B i vatten, men klarade aldrig simskolan när jag var liten för jag kan inget riktigt simsätt och crawla har jag aldrig ens försökt lära mig. Nu har jag drygt tio månader på mig att lära mig.
 • Det är en lagtävling. Man tävlar i par, måste hålla sig inom tio meter från varandra i vattnet och hundra meter på land. Det gillar jag som katten, att man måste hålla ihop, hjälpas åt och peppa varandra från start till mål.
 • Tidsgränserna är rätt tuffa för att komma i mål. Vinnarna tog sig runt på drygt nio timmar, maxtiden är fjorton. Det är väldigt många timmar, men det är tydligen gott om lag som tvingas bryta eftersom de inte kör snabbt nog. Så det räcker inte med att bara ta det lugnt och sikta på att ta sig hela vägen - vi kommer vara tvungna at hålla ett rimligt tempo.
Med drygt tio månader kvar är det dags att sätta igång. Ikväll ska jag på första lektionen i en crawlkurs. Jag kommer berätta mer om träningen, målen och tankarna hela vägen fram till loppet. Just nu kittlar det i magen och benen - vad tusan har vi gett oss in på? :)

Kolla gärna TV4 Sports sändning från tävlingen för en månad sen: http://www.otillo.se/eng/video.html

7 kommentarer:

 1. Eftersom jag varit en av få invigda i era planer sedan ett tag tillbaka kan jag bara säga GALET GALET GALET.

  Det blir svårt att vara Världens Bästa Hejjarklack på denna tävling...

  /ingrid

  SvaraRadera
 2. Vi får väl guppa omkring i en liten gummibåt där ute bland vågorna Ingrid. Haha, det skulle vara en syn.

  Ja, jag kan bara hålla med: Galet.
  Alltså det finns många lopp som jag tänker att jag sk genomföra någon gång om några års tid när jag är mer vältränad men jag måste säga att det här loppet står inte på min lista. ännu i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Ja. Ni förstår nog att det var Petra som skrev.

  SvaraRadera
 4. ååh, jag tycker det är vråltufft. Skulle jag vara yngre och/eller brtydligt mera vältränad skulle jag kanske ge mig in på det. Men galet är det ju. Särskilt simningen är ju skrämmande. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Oj oj oj oj.
  Har nu sett filmen:
  Oj oj oj oj oj oj oj oj.
  /Tomas

  SvaraRadera
 6. En grym utmaning! Ska bli spännade att följa din väg dit. Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Tack alla!

  @VärldensBästaHejarklack: lyckas ni tar er till det här loppet för att heja så är jag lika imponerad av er som jag kommer va av mig och Jon när vi tagit oss i mål.

  @Förvånad: tack! Och lycka till i Aten om knappt tre veckor!

  @Odda: Tack! Kittlar det inte i en triatlet som du att ge sig på det själv? :)

  SvaraRadera